Çocuklarda Egzema

Çocuklarda görülen egzama ciltte kaşıntı ile oluşan alerjik bir hastalıktır. Ciltle temas eden çeşitli kimyasallar, besinler, yünlü giysiler, pudra gibi kozmetik ürünlerin alerjik reaksiyon göstermesiyle egzama oluşabilir.

Bebeklerde egzamanın belirtisi yanaklarda oluşan kabarık kızarıklıklardır. Egzama bilinmeyen sebeplerle bazen azalır bazen ise artarak belirginleşir. Bebeğin büyümesiyle egzama boynun alt bölgelerinde, kol ve bacakların dış taraflarında oluşmaya başlar ve eklem yerlerinde de ortaya çıkar. Çocuklarda egzama belirtileri gözle görülebilir durumdadır. Egzama olan bölge sürekli kaşınır. Çocukların cildi genellikle kurudur ama egzama olan bölgeler de sulu yaralar oluşabilir.

Egzama rahatsızlığı genetik faktörlerden kaynaklı oluşabilir. İsmi filaggrin mutasyon olan genetik bozukluk sonucu cildi dış etkenlerden koruyan bariyer özelliğindeki hücrelerde bozulma görülür. Bebeklerde egzama oluşmasının nedeni ise genellikle gıda zehirlenmesidir. Alerjik reaksiyonların sonucunda cildin yapısında bulunan yağ miktarında ve içeriğinde değişmeler gerçekleşir. Bu değişmelerle birlikte ciltte su kaybı oluşur. Bu su kaybıyla egzamada kaşıntılar görülür. Kaşıntının sebebi cildin su kaybetmesidir. Cildin alerji yapan besin ya da maddelerle bozulmasıyla cilde zarar veren iltihap hücreleri cilt bölgesine toplanır. Bunların sonucunda egzama oluşur. 

Çocuklarda egzama oluşumunun risk faktörleri arasında çocuğun yaşadığı bölgenin kentsel olması, ailede egzama rahatsızlığının görülmesi, saman nezlesi ve astım gibi alerjik nedenler gösterilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda da egzama sıkça görülmektedir.

Çocuklarda egzama rahatsızlığı sonucunda cilt enfeksiyonları, astım, uyku problemleri, alerjik rahatsızlıklar, göz problemleri gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir.

Doktor kontrolü öncesinde çocuğa doktorun önermediği hiç bir ilaç uygulanmamalıdır. Çocuğun elini yıkaması sonrasında evdeki ortak havlu yerine tek kullanımlık kağıt havlu kullanmasına özen gösterilmelidir. Kontrolü geciktirmemesi ise tedavinin olumlu sonuçlanması için çok önemlidir.

Genellikle egzama tanısında doktor egzama şikayeti olan bölgeyi tecrübesine dayanarak inceler ve tanıyı koyar. Bazı durumlarda egzama tanısı için yama testi ya da başka testler uygulayabilir. Doktorun tedaviden önce egzamanın nedenini tam olarak bilmesi çok önemlidir. Çünkü bebeklerde olduğu gibi beslenmeden kaynaklı olan egzama türlerinde sorun bebeğin aldığı besin olduğu için egzama tedavileri sonuç göstermeyecektir.

Çocuklarda egzama oluşumu küçük ise kendiliğinden geçme ihtimali yüksektir. Fakat egzama tedavisi için genellikle tıbbi tedavi uygulanmaktadır. Egzama tedavisi için merhem ve ilaç tedavileri uygulanır. Egzamada  enfeksiyon oluştuysa çocuğa antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Eğer çocukta beslenmeden kaynaklı egzama oluştuysa alerjiye sebep olan gıda tespit edilir ve çocuğa özel bir diyet programı uygulanabilir. Kaşıntı rahatsız edici boyutlardaysa kaşıntı oluşmasını engellemek için doktor ilaç verebilir.

Çocuklarda egzama oluşumu sonrasında çocuğun cildinin sürekli olarak nemlendirilmesi, çocuğa verilen ilaçların düzenli kullanılması, merhemlerin düzenli uygulanması, çocuğun tırnağının sürekli kesilmesi (kaşıntı oluşumuyla egzama olan bölgenin mikrop kapmaması için) ve egzama olan bölgelerin temiz tutulmasına özen gösterilmelidir.

Egzema

Tıp dilinde dermatit olarak adlandırılan egzama, Latincede kaynamak köpürmek anlamına gelmektedir. Bu ismin sebebi. muhtemelen egzamanın erken döneminde görülen  şiddetli kaşıntı ve kabarcık olmasından dolayıdır. Birçok sebebi ve birçok klinik formu olan egzama hem hasta  hem de aile için  oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. Bulaşıcı değildir ama hastalarda sosyal ve psikolojik sıkıntılara neden olur

Deride çeşitli bölgelerde kızarıklık, ödem,

Üzerinde kabarcıklar bulunan  kızarıklıklar

Şiddetli kaşınma, yanma bazen acıma

Deride kuruma, kabuklanma sertleşme, çatlama  ve renk değişikliği

Üzerine enfeksiyon eklendiğinde ağrı, ateş, bulantı, kabuklanma

Egzama genel hatları ile kabaca iki gruba ayrılır. Birinci grup daha çok bünyesel olarak yatkın olan kişilerde görülür. Genetik yatkınlık, alerjik bünyeye sahip olma, tiroid problemleri, varisler ve stres önemli sebeplerdir. İkinci grup ise daha çok dış faktörlerle ilişkili olup;  soğuk hava, sık duş, kimyasal maddelerle temasın olduğu meslek çalışanları (inşaat sektörü, kuaför, hastane çalışanları, temizlik işçileri vb.)günlük hayatta kullandığımız;sabun, şampuan, parfüm gibi kişisel bakım ürünleri , aksesuar ve takılar sık karşılaştığımız alerjenlerdir. Bunların yanı sıra bazı bitki türleri incir ve turunçgiller özellikle güneş ışığı ile temas halinde akut egzamaya neden olabilirler. Cilde sürülen bazı ilaçlar da yine alerjik egzama  yapabilir.

Ailesinde egzama hikâyesi olanlar, kimyasal maddelerle temasın olduğu meslek çalışanları, stres, mevsimler (kışın soğuk hava, yazın güneş ışınları ve terleme)  , alerjik bünyeye sahip olmak (özellikle astım hastalığı ve alerjik nezle) yaşlılık, tiroid hastalığı, bacakta bulunan varisler, bazı ilaçlar(tansiyon ve kalp ilaçları)  egzamada riski arttıran durumlardır.

Egzama ile ortaya çıkan kızarıklıkların kaşınmasıyla egzama daha da genişlemekte bazen sulantılı açık yaralar meydana gelmekte  ve üzerine enfeksiyon eklenebilmektedir. Başka bir komplikasyona gerek kalmadan egzamanın kendisi ve kaşıntı zaten hasta için yeterinde can sıkıcı bir durumdur. Hastayı sosyal ve psikolojik olarak ciddi olarak etkileyen durumlara sebebiyet verir. Egzamada kullanılan ilaçlarla ilgili komplikasyona da sık rastlanır.Uzun süre kortizon içeren kremleri kontrolsüz kullanmak: akne, tüylenme, deride incelme, kılcal damarlarda genişleme gibi durumlara neden olabilir.

Egzama için doktor randevusu öncesinde egzamaya neden olduğunu düşündüğünüz faktörleri not etmenizde ve doktorunuz ile paylaşmanız, tedavide etkili olacaktır. Hastanın verdiği bilgiler ve dermatoloğun yaptığı detaylı deri incelemesi sonucunda genellikle tanı konulmaktadır. Ancak gerekli durumlarda birtakım testlerle de başvurulmaktadır. Yapılan kan testlerinde hastanın alerjik bünyesinin olup olmadığı yada egzamayı tetikleyen ek sistemik hastalık bulgusu araştırılabilir.                                               Sırttan yapılan yama testi özellikle temas edilen maddelere bağlı ortaya çıkan egzamada sebep olan maddeyi bulma konusunda oldukça yol göstericidir.

Egzamaya neden olan etmenlere göre uygulanan tedavi seçenekleri değişkenlik göstermektedir. Kaşıntı için ağızdan alınan haplar, sürülecek ilaçlar (bunlar bazen pansuman amacı ile solüsyon tarzında yada krem tarzında olabilir.) ve gerektiğinde antibiotik  gibi medikal yöntemlerin yanında yanında hastanın da birtakım önlemler alması gerekmektedir. Egzama hastaları genellikle bu problemle uzun süredir uğraşan kişiler oldukları için moral ve motivasyon açısından desteğe ihtiyaçları vardır. herşeyden önce sebep olan faktörleri ortaya çıkarıp onlardan uzak kalmak gerekir. Deriyi irrite etmeyen sabun şampuan vs kullanımı ve deri onarıcı- koruyucu nemlendiricilerle derinin kendi doğal korunma yeteneğini arttırmak gerekir.   Bunun yanında hastanın kaşıntı durumuna bu duyguya karşı koyması gerekmektedir. Ama çoğu kez hasta uykusunda bile kaşıdığı için bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu durumda tırnakları kısa kesmek ve egzama olan kısımı kapatmak iyi bir çözüm olabilir.

Egzamadan korunmak için cildin nemli tutulması büyük önem taşımaktadır. Cilt tipinize göre uygun sabun, şampuan  ve kişisel bakım ürünleri kullanarak deri onarıcı nemlendiriciler ile cildinizi düzenli olarak nemlendirerek egzamanın hayatınızı kısıtlamasına engel olabilirsiniz.. Egzamalı bölgeye uygulayacağınız nemlendiricide doktorunuzun uygun gördüğü ürünü kullanmanızda fayda var. Kaşıntı durumundan dolayı tırnaklarınızı kısa kesmelisiniz. Bu egzamanın yanında sizin de ikincil olarak cildinize vereceğiniz zararı ciddi olarak engelleyen basit ama etkili bir yöntemdir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Gülden KÖKÜMER
(Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Deri ve Zührevi Hastalıklar

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!